Entrevista a un científic

L’activitat de divulgació “Entrevista a un científic” està dirigida a l’alumnat de segon cicle de primària (4t i 5è primària) amb edats compreses entre els 9 i els 11 anys, i que pretén ser una experiència per l’alumnat on poden escoltar, preguntar, veure i experimentar. Amb l’objectiu d’apropar el món de la ciència de forma didàctica, propiciar el pensament i la curiositat cap a la tasca científica a través de la confecció de preguntes i presentar de forma senzilla conceptes científics: cèl·lula, genètica o seqüenciar, es busca al final estimular possibles vocacions futures.

L’activitat accepta fins a dos classes per sessió (50 nens màxim) i es realitza en tres fases:

1.- Treball previ a l’escola i confecció de preguntes

2.- Taller al PRBB:

  • Presentació del PRBB. Entrevista a un investigador/a: Els alumnes fan preguntes (enviades prèviament a l’investigador convidat) i prenen notes de les respostes.
  • Divisió del grup. Passeig per les instal·lacions de l’edifici + visita a un laboratori o servei (30 min) on un investigador o tècnic els explica el seu treball.
  • Activitat “Mira pel microscopi” (30-40 min) en un espai habilitat els alumnes es vesteixen com “científics” amb bata d’un sol ús, barret i guants. El responsable d’aquàtics de l’estabulari, Juan Ramos, explica la cria i reproducció dels peixos zebra com a model d’experimentació, i observen en els microscopis mostres de peix zebra en diferents fases de desenvolupament.

p1230286-1  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3.- Treball posterior a l’escola: Els alumnes treballen les respostes obtingudes, les passen a net i les analitzen. De forma opcional poden dibuixar el que han experimentat durant el taller.

Durant el 2016 es van organitzar 7 sessions amb investigadors/es de tots els centres del PRBB i van participar 276 alumnes i 17 mestres de centres educatius de primària de la província de Barcelona. L’acceptació i grau de satisfacció general dels tutors, ha estat molt alta.

Les places disponibles per a aquesta activitat s’ofereixen des de la plataforma de l’Ajuntament de Barcelona: Programa d’Activitats Educatives – PAE